OTURUM AÇMA BİLGİLERİNİZİ UNUTTUNUZ MU?

M

Meyve Bahçemiz

2008 yılında Ovasaray Köyü’nde 85 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 20.000 meyve fidanı dikimi ile işe başlanmıştır. 2016 yılı itibariyle bu alan 170 dekara ulaşmıştır. Hedefimiz 2.000 dekardır. Mevcut bahçemiz tam bodur, telli terbiye sistemi, damlama sulama, ağ örtü ile kapama gibi özellikleri ile ilimizin en büyük ve en modern bahçesidir.

Bahçemizde çeşit olarak fuji, grannysmith, pinklady, redchief ağırlıklı olmak üzere farklı elma çeşitlerimiz vardır. Bu meyve cinsleri piyasada çok tutulan, aranılan ve pazarlama sıkıntısı olmayan çeşitlerdir. Diğer taraftan bölgemize uygun meyve çeşitlerini görmek amacıyla oluşturduğumuz deneme bahçesinde elmanın yanında armut, erik, nektari, ayva ve sofralık üzümde son derece başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Meyve hasat zamanında daldan koparılan ürünün en kısa sürede soğuk depoya girmesi uzun süreli muhafaza açısından son derece önemlidir. Bu nedenle bahçe içerisinde klasik 400 tonluk soğuk hava deposu yapılmıştır. Böylelikle Eylül-Ekim aylarında hasat edilen ürün aynı gün içerisinde depoya alındığından Mayıs-Haziran aylarına kadar kaliteli bir şekilde muhafaza edilebilmektedir.

Elma bahçemizin bulunduğu alan meyillidir. 1.500 mt. mesafeden derin kuyu isale hattı ile 350 tonluk havuza su getirilip, dinlendirilmekte daha sonra sulamaya verilmektedir. Gübreleme ve sulamada ise damlama sistemi kullanılmaktadır.

85 dekar olan bahçe arazisinde daha önce arpa ve buğdaydan başka bir şey yetiştirilemiyordu. Zaten bu tarlaya buğday ekildiği zamanlarda toplamda 25 ton civarında mahsul alınabiliyordu. Oysa tam üretime geçildiğinde alınacak elma miktarı 500 ton civarında olmaktadır. Buğday ve elma satışları günlük piyasa fiyatları üzerinden karşılaştırıldığında getirisi itibariyle aralarında çok hem de çok fark oluşmaktadır. Bu nedenle meyvecilik ilimizde gelecek için yüksek getirili ve alternatif bir üretim çeşidi olacaktır. Şirketimiz, edindiği tecrübe ve birikimlerini dikkate alarak meyve üretimine geçmiş, uygun yer temin edildiğinde 2.000 dönüm üzerindeki bir alanda 10.000 ton civarında meyve üretmeyi hedeflemiştir.

Yukarı